Apple има нова мека за масовно производство на iPhone?

70

Според companymarketcap, Apple во моментов е највредната компанија во светот, со вредност од 2,2 милијарди долари. На второ место е Сауди Арамко (помалку од 2 милијарди долари), а потоа следи Мајкрософт (1,7 милијарди УСД).

Активностите на Apple на пазарот е нешто што аналитичарите и инвеститорите внимателно го следат – речиси секојдневно, а оваа нова одлука на компанијата може да има позитивно влијание врз бизнис секторот во Индија.

Имено, според Bloomberg, технолошката компанија управувана од Тим Кук, најпознат по уредите iPhone, сака да го зголеми производството во Индија – за околу една четвртина (25%) од вкупното глобално производство.

Ова го објави еден од највисоките владини претставници на земјата, додека американскиот технолошки гигант се обидува да го диверзифицира својот главен производствен центар во Кина.

„Тие веќе прават околу 5-7% од своето производство во Индија“, рече Пијуш Гојал, индискиот министер за трговија и индустрија, на јавен настан во понеделникот, додавајќи:

„Ако не се лажам, тие имаат за цел да достигнат 25% од нивното производство“.