Apple испраќа четири свои производи во историјата

26

Во јуни, Apple планира да се раздели со цела галаксија производи од своето портфолио, пишува специјализираниот сајт MacRumors, повикувајќи се на документ дистрибуиран од компанијата до Apple Store и овластените сервисни центри.

Оригиналниот iPad Pro, кој дебитираше во ноември 2015 година, како и iPhone 6s и iPhone 6s Plus ќе спаѓаат во категоријата „застарени“.

Компанијата од Купертино обично ги означува „застарените“ производи кои не биле дистрибуирани повеќе од 5 години. За нив сè уште се нудат поправки, се додека останат потребните резервни делови во сервисните центри.

Интересно е што според документот, во категоријата спаѓа и Apple TV HD, иако сет-топ боксот се уште е во продажба.

Се очекува Apple да ја комплетира листата на застарени производи со паметниот телефон iPhone 4s.

Традиционално, за да добие таков статус, производот мора да е прекинат од распространување во продавниците најмалку 7 години. За вакви уреди не се планирани официјални поправки, ниту се произведуваат резервни делови.