Apple ја задржа круната на најмоќната корпорација во светот

70

Исклучително динамичната трговска недела заврши со оптимистички тон, пред сè благодарение на кварталните резултати на Apple, а загубите што дојдоа во текот на неделата како резултат на превирањата на пазарот на регионалните банки беа во голема мера неутрализирани.

Во текот на неделата, ФЕД ја зголеми каматната стапка за 25 базични поени, што дополнително го зголеми притисокот врз регионалните банки да одржуваат стабилна депозитна база во ситуација кога клиентите бегаат кон државни обврзници со повисоки приноси. Оваа централна банка ги повтори уверувањата во однос на стабилноста на американскиот банкарски систем, но и дека очекува заострување на условите за кредитна активност, што ќе му овозможи на ФЕД да не ги зголемува каматните стапки колку што инаку би требало.

И додека ФЕД сигнализираше прекин на циклусот на зголемување на каматните стапки кој трае повеќе од една година, Европската централна банка (ЕЦБ) ја зголеми каматната стапка за 25 базични поени, но најави и нови зголемувања за да ја потисне инфлацијата во еврозоната . На пазарот во моментов се очекуваат уште две покачувања на каматните стапки од по 25 базични поени до ниво од 3,75 отсто.

На корпоративен план, во центарот на вниманието на инвеститорите беше најголемата светска компанија Apple, која објави резултати над очекувањата, иако забележа послаба продажба втор квартал по ред и најави сличен тренд за тековниот квартал.

Сепак, растот на бизнисот во најважните сегменти, како што се приходите од продажба на iPhone и услуги, ја потврди аурата на компанијата за најстабилен технолошки бизнис, кој, за разлика од повеќето технолошки колеги, дури и не мораше да го намали бројот на вработени.

Акциите на Apple скокнаа за речиси пет проценти на објавата за заработка и дојдоа многу блиску до највисокото ниво на сите времиња. За оптимизмот на инвеститорите придонесе и априлскиот извештај за пазарот на трудот, кој досега ги отфрли стравувањата од можна рецесија на американската економија, со оглед на најдобрите објавени податоци за вработеноста од јануари досега.