Apple на удар на активистите за човекови права – објавени фотографии од фабриките во Кина

37

5

Apple со соочува со ново обвинение за прекршување на правата на кинеските работници. Кинеската организација за надгледување на работничките права (CLW) во својот извештај “Неисполнетите ветувања на Apple” кој ќе биде објавен кон крајот на неделава, наведува дека во три фабрики на партнерот Pegatron на оваа компанија работат малолетници, а неделно се работи во просек 69 часа. Притоа, хигиената е на ужасно ниско ниво. Истражителите на CLW во фабриките работеле прикриено и интервјуирале преку 200 работници. Фотографиите ги објави Бизнис Инсајдер.

Од Pegatron најавиле дека ќе спроведат истрага и ќе ги проверат сите наводи во извештајот.

1

2

3

4

6

7

8