Apple подготвува автономен автомобил до 2025 година

15

Apple ќе го забрза развојот на електричен автомобил. Проектот се префрла на развој на систем за автономно возење, објави „Блумберг“, цитирајќи свои извори.
Акциите на Apple се зголемија за 2,4% до 157,23 долари откако „Блумберг“ ја објави веста.

Apple истражуваше две опции во текот на годините: модел со ограничени можности за самоуправување и верзија со самоуправување која не бара човечка интервенција. Компанијата сепак се фокусирала на втората опција.

Ова е уште еден пресврт во проектот, познат како Special Projects Group или „Проект Титан“. Поранешниот лидер на тимот Даг Филд беше заменет со Кевин Линч, кој е менаџер во компанијата, а не специјалист во автомобилскиот сектор.

Во своите обиди да создаде автономен автомобил, Apple се стреми кон највисоките височини во индустријата. Автомобилските гиганти со години работат на создавање во автономни возила.

Еден од најголемите лидери на пазарот, Tesla, најверојатно ќе почне да нуди автономни автомобили во годините што доаѓаат. Од овој пат скршна и Waymo на Alphabet, а Uber Technologies минатата година го продаде одделот за развој на автономно возење.

Сепак, Apple планира да го направи ова во 2025 година – амбициозна задача за таков период. Ако компанијата сè уште не ја постигне својата цел, може да го одложи лансирањето.

Автомобилот што компанијата сака да го произведе нема да има волан и педали, а патниците ќе седат еден спроти друг, како во лимузина.

И покрај идејата да нема стандарден волан, Apple исто така разговара за опремување на автомобилот со таков само во случај да биде потребна итена човечка интервенција.