Apple подготвува поголеми iPad Pro модели за 2024 година

23

Оние кои сметаат дека iPad Pro моделите на Apple не се доволно големи, ќе мора да почекаат до 2024 година за да можат да купат уреди со поголеми екрани.

Аналитичарот Рос Јанг тврди дека Apple работи на поголеми модели на iPad Pro, но дека разликата нема да биде многу голема. Всушност, станува збор за 11,1 и 13-инчни iPad Pro уреди со OLED екран, кои треба да се појават на пазарот во првиот квартал на 2024 година.

Актуелните модели на iPad Pro доаѓаат во две големини, 11-инчи и 12,9-инчи. Со оглед на малото зголемување на големината, може да се претпостави дека претстојните модели нема да имаат поголемо куќиште, туку Apple веројатно ќе ја зголеми големината на екранот со тоа што ќе ги направи рамките малку помали.

Сепак, главната разлика помеѓу „старите“ и новите iPad Pro модели ќе биде во технологијата на екранот. Во моментов, 11-инчниот iPad Pro користи LCD дисплеј, додека 12,9-инчниот iPad Pro има Mini-LED дисплеј. Јанг тврди дека двете верзии на таблетот ќе имаат OLED дисплеи.

Гласините за iPad со OLED екран кружат веќе долго време, а DigiTimes тврди дека производителите на Mini-LED дисплеи веќе се фокусираат на автомобилската индустрија бидејќи Apple најверојатно ќе се префрли на OLED.

Треба да се каже дека Јанг претходно изјави дека Apple работи на масивна 14,1-инчна верзија на iPad Pro која се очекува оваа година, додека The Information објави дека уредот би можел да биде уште поголем со 16-инчен екран. Сепак, Јанг подоцна објави дека Apple повеќе не го развива уредот.