Apple подготвува телефон без ниту еден слот?

68

Гласините за iPhone без слотови за поврзување или „фиоки“ за SIM картички првпат се појавија пред неколку години, а се чини дека Apple сè уште размислува во таа насока и дека не сме премногу далеку од таков iPhone.

Првиот чекор во таа насока беше направен одамна кога Apple донесе контроверзна одлука во тоа време и го отстрани 3,5 милиметарскиот приклучок за слушалки од својот телефон. Бројни корисници ја критикуваа и исмејуваа одлуката, но на крајот излезе дека одлуката не влијаеше на побарувачката за iPhone (навистина, само ги популаризираше безжичните слушалки на Apple), додека другите мобилни компании на крајот отидоа во истата насока.

Исто така, Apple, но и повеќето други производители на паметни телефони дозволуваат безжично полнење на нивните уреди. Apple веќе најави развој на сопствен безжичен полнач од кој се откажа, но сепак очекуваме решение за безжично полнење од компанијата на Кук. Откако ќе се претстави, можеме да очекуваме дека ќе можеме да го отстраниме отворот за поврзување со полначот (дополнителна причина за ова е неодамнешната одлука на Европската комисија да користи универзален USB-C полнач).

Друга работа што Apple може да ја исфрли од своите телефони е фиоката за SIM картичката. Наместо физички картички, iPhone би користел само eSIM, а таков модел на пазарот можеме да очекуваме веќе во 2023 година.

Во текот на викендот, на интернет се појавија гласини дека iPhone 15 Pro би можел да биде првиот паметен телефон што поддржува само eSIM и нема да може да собере физичка картичка. Не е познато дали eSIM ќе има само модели Pro или обични модели на iPhone. Исто така, имајќи предвид дека дотогаш има уште многу време (нешто помалку од две години), јасно е дека многу може да се сменат, вклучително и плановите за eSIM на Apple.

Сепак, сите укажуваат дека Apple полека се движи во насока на т.н. „Portless“ iPhone, односно развој на телефон кој повеќе нема да може да се поврзува со кабел/полнач, ниту пак да вметнува SIM картичка.