Apple повеќе не е највредната компанија во светот – кој го презема тронот?

110

Apple ја загуби водечката позиција на листата на највредни компании во светот поради широката продажба на технолошки акции.

Титулата за највредна компанија во светот ја врати производителот на нафта и гас Aramco од Саудиска Арабија, првпат по речиси две години.

Инвеститорите продаваат акции на технолошки компании бидејќи се свртуваат кон она што го сметаат за помалку ризично. Биткоинот и другите големи криптовалути, како и другите дигитални средства, исто така драстично се намалуваат. Акциите на Apple паднаа за повеќе од 5 отсто во Њујорк во средата, а на крајот на денот, пазарната вредност на акциите беше 2,37 трилиони долари. Тоа значи дека Apple ја загуби водечката позиција на листата на највредни компании, бидејќи Aramco вреди 2,42 трилиони долари.

Ова е првпат Aramco да се врати на првото место од 2020 година, благодарение на зголемените цени на суровата нафта и природниот гас оваа година. Акциите на Apple, од друга страна, паднаа за речиси 20 отсто од почетокот на оваа година по продажбата на акциите на технологијата.

Зголемените цени се најголемата закана за закрепнувањето на глобалната економија, која сè уште излегува од периодот на пандемијата на коронавирус. Оддалечувањето од ризичните средства ја намали цената на Биткоин на помалку од 27.000 долари.