Apple пред забрана да продава iPhone во Кина

16

Темни облаци се надвиснуваат над бизнисот на Apple во Кина. Пред осум години, Xiaoi Robot го тужеше ИТ гигантот за кршење на неговите патентни права во гласовниот асистент Siri. Компанијата е во сопственост на Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology Co., која неодамна поднесе тужба до кинескиот Врховен народен суд, барајќи од Apple да и плати повеќе од 1,5 милијарди долари за прекршување на патенти.

Софтверот Siri е создаден во 2007 година и првично се користеше во услуги за разговор со текст. Во 2010 година, Siri беше купена од Apple за 200 милиони долари и последователно, благодарение на соработката со Nuance, стана личен асистент.

Неколку години од 2011 година, Apple постојано го додава гласовниот асистент Siri на своите производи и го прави една од главните карактеристики на iPhone. Но, во 2004 година, Shanghai Zhizhen аплицираше за кинески патент ZL200410053749.9 за Little i Robot, кој беше одобрен во 2009 година, потсетува Xfastest. Според жалителот, Apple го прекршил тој патент.

Shanghai Zhizhen бара од Врховниот народен суд на НР Кина да воведе забрана за производство, увоз и продажба на паметни телефони iPhone кои го прекршуваат патентот ZL200410053749.9. Врховниот народен суд го одобри барањето за забрана додека трае рочиштето за случајот.

Ако Shanghai Zhizhen конечно победи во случајот, тогаш на Apple може да му биде забрането да го продава својот iPhone во Кина, што е исклучително важен пазар за компанијата со седиште во Купертино.