Apple се откажува од провизијата за плаќања во некои апликации

6

Apple Inc. ќе им овозможи на развивачите на некои апликации да постават врски што водат до надворешни страници за плаќање. Ова ќе реши една од главните поплаки против App Store и истовремено ќе ја заврши истрагата на Јапонската комисија за фер трговија. Компанијата со седиште во Купертино рече дека глобалната промена ќе се случи на почетокот на следната година за да се овозможат т.н. апликации за читање. Тие покриваат списанија, весници, книги, аудио, музика и видео. До сега, Apple ги принудуваше таквите апликации да го користат нивниот вграден систем за плаќање, кој наплатуваше 30% провизија за преземања и претплати направени во апликацијата. Програмерите сега можат да ги пренасочат корисниците на други веб-страници и на тој начин да го заобиколат надоместокот. Ова беше дел од соопштението на јапонскиот регулатор, кој ја прекинува истрагата против App Store.

Компании како Netflix Inc. и Spotify Technology SA долго време се жалат дека Apple не им дозволува да поврзуваат сопствени интернет портали каде што корисниците можат да се претплатат на нивните услуги. Во минатото, Apple постојано отфрлаше или отстрануваше апликации од трети страни кои се обидуваат да ги насочат корисниците кон други начини на плаќање.

Најпрофитабилната класа мобилни апликации – игри – не беа опфатени со оваа промена и нема да го реши правниот спор помеѓу Apple и Epic Games Inc. за набавки во апликација на нејзиниот светски хит Fortnite. Судијата во случајот помеѓу Apple и Epic предложи компанијата да воведе слични промени за гејмерски апликации.

Аналитичарот Метју Кантерман вели дека бавното кршење на монополот на App Store, што ќе овозможи поголема конкуренција и ќе им даде избор на корисниците, како и да им овозможи на програмерите да нудат надворешни страници за претплати или вклучување во услуги, е уште еден чекор во овој процес. Но, тоа нема да влијае на мобилните игри, кои целосно се базираат на микро-трансакции во рамките на апликацијата и претставуваат околу 70% од трошоците направени во App Store.

Политичарите и регулаторите се повеќе ја критикуваат доминацијата на Apple и матичната компанија на Google – Alphabet Inc на пазарот на мобилни платформи. Оваа недела, јужнокорејското национално собрание го усвои првиот закон од ваков вид, кој ќе ги обврзе операторите на продавниците за апликации да им дозволат на потрошувачите да изберат како да плаќаат преку Интернет. Предлог-законот ќе стапи на сила веднаш штом ќе биде потпишан од претседателот Мун Џае-ин, што најверојатно ќе се случи до крајот на месецот.

Од почетокот на 2022 година, корисниците исто така ќе видат копче што ќе ги пренасочи на страницата на компании како што е Netflix, каде што ќе можат да се регистрираат и да платат за услугата. Ова е огромна структурна промена и ќе заштеди на Apple многу проблеми со регулаторите, вели аналитичарот на Bloomberg Technology – Maрк Гарман.

Минатиот месец, како дел од прелиминарниот колективен договор од страна на американските развивачи, App Store се согласи да плати 100 милиони долари и да ги олабави своите правила, дозволувајќи им на развивачите на софтвер да рекламираат надворешни начини на плаќање на нивните корисници преку е -пошта. Многу програмери се залагаат за овие промени со години, а регулаторите надвор од Јапонија и Јужна Кореја, исто така, подготвуваат закони за да ја направат компанијата задолжителна.