Apple се пофали – речиси 20% од материјалите во нивните производи се рециклирани

28

Apple објави извештај за напредокот во животната средина за 2021 година, во кој ги пофали своите еколошки достигнувања. Имено, компанијата многу ја нагласува зголемената употреба на рециклирани материјали во своите производи, се со цел да се постигне јаглеродна неутралност до 2030 година.

Во извештајот се наведува дека речиси 20 отсто од сите материјали што се користат во производите на Apple се рециклираат. Така, на пример, компанијата воведе употреба на сертифицирано рециклирано злато и повеќе од двојно ја зголеми употребата на рециклиран волфрам, елементи од ретка земја и кобалт.

„Нашата брза иновација веќе им помага на нашите тимови да ги користат денешните производи за изградба на утрешницата и како што нашиот глобален синџир на снабдување се префрла на чиста енергија, ние тргнуваме по патека која ќе следат и другите компании“,  изјави потпретседателот на Apple за животна средина, политика и политика, Лиза Џексон, цитирана од 9to5Mac.

Според извештајот од 128 страници, 59 отсто од неговиот алуминиум во испораките на Apple во 2021 година доаѓа од рециклирани извори. Покрај тоа, компанијата постигна значителен напредок во елиминацијата на пластиката, која лани сочинуваше само 4 отсто од пакувањето. Во извештајот не е наведено дали причината е тоа што повеќе не обезбедувале слушалки и полначи со своите телефони.