Apple сега вреди повеќе од Amazon, Alphabet и Meta заедно

34

Акциите на Apple далеку ги надминаа оние на неговите колеги од Big Tech во текот на изминатиот месец, помагајќи и на компанијата да постигне неверојатен подвиг: гигантот вреди повеќе од Alphabet (матичната компанија на Google). , Amazon и мајката на Facebook, Мета, заедно.

Apple ја заврши пазарната сесија во средата со вкупна пазарна капитализација од 2,307 трилиони долари, според податоците на пазарот на Дау Џонс.

Алфабет, Амазон и Мета вредеа заедно 2,306 трилиони долари во исто време.

Оваа споредба првпат беше означена на Твитер од финансискиот Јутјубер Џозеф Карлсон.

Овој однос истовремено го илустрира остриот пад на технолошките акции оваа година. „Епл“ на крајот на минатата година вредеше 2,913 милијарди долари, покажуваат податоците на пазарот на Дау Џонс. Групата Alphabet, Amazon и Meta тогаш вредеше вкупно 4,410 милијарди долари.

Акциите на Apple пораснаа за 4,9% во октомври, додека акциите на Alphabet паднаа за 9,1%, Amazon 18,5% и Target 33,3%. Aкциите на Apple се намалени за 18,3%, додека акциите на Alphabet се намалени за 40,5%, акциите на Amazon се намалени за 44,7%, а Target е намалена за 73,1%.

Акциите на Apple, исто така, имаа подобар почеток на неделата од кое било од трите имиња на Big Tech, иако сите четири се намалени.

Секоја од четирите компании објави квартална заработка минатата недела, а само резултатите на Apple наидоа на позитивна реакција на пазарот. Оттогаш, Мета падна под проценетата вредност од 300 милијарди долари за прв пат од февруари 2016 година. Од средата беше проценета на 240 милијарди долари.

Во меѓувреме, акциите на Амазон се намалија во секоја од последните шест трговски сесии, при што компанијата испадна од територијата вредна трилиони долари во вторникот за прв пат од април 2020 година.

Аналитичарот на Бернштајн, Марк Шмулик, неодамна ги истакна предизвиците со кои се соочуваат големите интернет компании во, како што рече, „обдукција“ на нивните последни резултати. Тој истакна дека Alphabet, Amazon и Meta сега треба да покажат „совршеност“ затоа што сите имаат различни бизниси, а инвеститорите е поверојатно да се воздржат од знаци на слабост во која било од тие области во услови на нестабилна нова пазарна клима.