Apple сепак ќе мора да се откаже од својот Lightning на сметка на универзалната USB-C порта

10

Европските регулатори ги насочија своите напори на спротивставување на „злото“ од претрупување со кабли. Една голема непријатност за крајните корисници може конечно да замине во историјата на сметка на универзалната порта за полнење, пишува CNN Business.
Потсетуваме, според одлуката на европратениците минатата недела, сите мобилни уреди што се продаваат во Европската унија мора да понудат универзален полнач. И да, тоа важи за Apple.

Идејата се дебатира во различни судови на ЕУ речиси една деценија, истакнувајќи ги придобивките од животната средина и удобноста на клиентите. Сепак, европските планови се очекува да предизвикаат силна реакција кај Apple, што сугерира дека промената ќе ги задуши иновациите.

До одреден степен, навистина не е во ред владите да се мешаат во дизајнот на технолошките производи од очигледни причини.

Производите на Apple се иновативни и разновидни. Во исто време, сепак, компанијата е виновна за производство на навистина вознемирувачки број на кабли за полнење кои работат само на еден или повеќе уреди.

Навистина е страшно да сте сопственик на iPhone, кој исто така поседува Kindle и носи Garmin часовник. Еве три кабли што ги пакувате за вашето викенд патување. Всушност, четири, ако го земете вашиот лаптоп. Вака е одамна и на никому не му се допаѓа тоа.

Сепак, сето ова веројатно наскоро ќе се промени.

Европската унија презеде необичен чекор за да го намали метежот со кабли барајќи од Apple и другите производители на паметни телефони да задржат единствен заеднички стандард за полнење на мобилни уреди уште од есента 2024 година.

Според европското законодавство, речиси сите ваши секојдневни уреди кои се полнат со кабел – телефони, таблети, е-читачи, слушалки, камери, преносни звучници итн. – ќе треба да биде опремен со порта позната како USB-C.

Ова не е толку големо изненадување. Apple веќе некое време се подготвува за крајот на својот специјален Lightning конектор. Компанијата веќе го користи стандардот USB-C на некои од своите Mac и некои iPad, и наводно тестирала модели на iPhone за да го замени Lightning портот.

Сепак, новиот закон би можел да предизвика „пожар“ меѓу дизајнерите на Apple, кои ќе мора целосно да се префрлат на USB-C и потенцијално на крајот да го „убијат“ Lightning засекогаш.
„Најверојатно размислувате, конечно! Еден кабел за полнење за сите мои работи! Одлично! Сите ја имаме таа кутија за чевли полна со секакви кабли освен онаа што ни е потребна. Но, одлуката на ЕУ е одложена за околу една деценија“, велат некои експерти за животна средина.
Штетата за животната средина е веќе направена. Сите ние веќе ги купивме опционалните Apple Lightning полначи за да се осигураме дека никогаш нема да ги оставиме без живот нашите iPhone и AirPod.

Во меѓувреме, во есента 2023 година ќе излезе iPhone 15. И речиси сигурно ќе биде со USB-C порта.