Apple: Заобиколувањето на App Store ќе наштети на приватноста на корисниците

25

Извршниот директор на Apple, Тим Кук изјави дека предложените регулативи за продавниците за апликации во САД и Европската унија ќе ги загрозат личните податоци на корисниците на iPhone.

„Apple верува во конкуренција“, рече Кук. „Но, ако бидеме принудени да пуштаме непроверени апликации на iPhone, несаканите последици ќе бидат сериозни“, рече Кук за време на неговото главно обраќање на Глобалниот самит за заштита на податоците во Вашингтон во вторникот.

„Компаниите гладни за податоци ќе можат да ги заобиколат нашите политики за приватност и повторно да ги следат нашите корисници против нивната волја“, рече тој, цитиран од Блумберг.

Прашањето за приватноста на потрошувачите е омилена тема на Кук, која ја допира кога ретко се појавува во јавноста, редовно нарекувајќи го „фундаментално човеково право.“ Во последните години, iPhone на компанијата е во центарот на многу битки за неприкосновеноста на приватноста.

Неколку врвни технолошки компании кои работат во економијата на апликациите се спротивставија на начинот на кој Apple работи, тврдејќи дека тврдењата на производителот на iPhone дека неговите рестриктивни политики гарантираат приватност и безбедност на потрошувачите, всушност неправедно го фаворизираат неговиот сопствен бизнис и штетат на нивниот.

Apple е предмет на глобална контрола над нејзините политики на App Store. ЕУ работи на законодавство што ќе ја принуди компанијата да дозволи инсталирање на апликации од места надвор од App Store, што ќе ја загрози контролата на групата врз нејзината платформа и потенцијално ќе ја ограничи нејзината способност да собира провизии од програмерите.

Во Соединетите Американски Држави, најголеми шанси да станат закон имаат два нацрт-закони кои ќе ги регулираат продавниците за апликации што ги водат Apple и PlayStore на Google (Alphabet Inc.) Во јули, триесетина држави поднесоа тужба против Google, тврдејќи дека компанијата незаконски ја злоупотребувала својата моќ над индустријата за апликации преку продавницата за мобилни уреди на Google Play.

Apple силно лобираше против прописите на продавницата за апликации, тврдејќи дека тие ќе го доближат екосистемот на iPhone до оној на Android, ограничувајќи ги изборот и приватноста на потрошувачите. Во декември минатата година, Кук се состана со неколку сенатори, вклучувајќи ја и демократката од Минесота, Ејми Клобучар, за да разговараат за законот и другите антимонополски предлози.

Други големи технолошки компании, како што се Spotify Technology SA и Microsoft Corp., лобираат за спротивното – во корист на отворање на екосистемот на App Store. Минатиот месец Google рече дека ќе почне да дозволува некои апликации директно да им наплаќаат на потрошувачите како алтернатива за плаќање преку PlayStore, што е отстапка за растечките антимонополски грижи.