Аramco оствари историски профит од 161 милијарда долари

106

Нафтениот гигант Saudi Aramco објави дека заработил 161 милијарда долари минатата година, тврдејќи дека тоа е најголемата годишна добивка што некогаш била забележана за јавно тргувана компанија и предизвика критики од активистите за заштита на животната средина и човековите права.
Рекордниот профит на компанијата дојде од зголемувањето на цените на енергијата откако Русија започна војна против Украина во февруари 2022 година, а санкциите што резултираа ја ограничија продажбата на руска нафта и природен гас на западниот пазар.

Aramco се надева дека ќе го зголеми производството за да ја искористи побарувачката бидејќи Кина повторно влегува на глобалниот пазар по укинувањето на домашните ограничувања за коронавирус што го погодија нејзиното производство.

Засилувањето на Aramco може да донесе милијарди потребни за да се платат плановите на престолонаследникот Мохамед бин Салман да развие футуристички градски пејзажи за да ја оддалечи Саудиска Арабија од нафтата.

„Бидејќи очекуваме нафтата и гасот да бидат клучни за догледна иднина, ризиците од недоволно инвестирање во нашата индустрија се реални, вклучувајќи ги и повисоките цени на енергијата“, рече извршниот директор и претседател на Saudi Aramco, Амин Х. Насер во изјавата.

Добивката се зголеми за 46,5 отсто во споредба со 110 милијарди долари во 2021 година и 49 милијарди долари во 2020 година, кога светот се соочи со најлошото заклучување поради пандемијата на коронавирус, патните суспензии и накратко негативните цени на нафтата.

Aramco го задржа производството на сурова нафта на 11,5 милиони барели дневно во 2022 година и се надева дека ќе достигне 13 милиони барели дневно до 2027 година. За да го зголеми тоа производство, планира да потроши дури 55 милијарди долари оваа година на капитални проекти.