Аргентина воведува поголема банкнота во услови на галопирачка инфлација

20

Аргентина објави нова банкнота од 2.000 пезоси бидејќи земјата страда од една од највисоките стапки на инфлација во светот, што ја десеткуваше вредноста на локалната валута.

Новата банкнота вреди двојно повеќе од претходната најголема банкнота во оптек, но сепак вреди само 8,21 долари.

Цените во Аргентина многу варираат од продавница до продавница, а обидот да се купат секојдневните неопходни работи по најниски цени е губење време и енергија за зафатените Аргентинци.

Пезосот изгуби околу една четвртина од својата вредност во однос на доларот оваа година и покрај строгите контроли на капиталот кои го забавуваа неговиот пад. Повеќето Аргентинци купуваат долари на неофицијални пазари, пишува Гардијан.

Јужноамериканската нација се бори и со инфлација од 109 отсто, една од највисоките во светот, која според проценките на истражувањето на централната банка би можела да достигне речиси 130 отсто до крајот на годината. Каматната стапка е зголемена на 97 отсто.

Со оглед на тоа што околу половина од сите комерцијални трансакции сè уште се вршат во готово, новата горна банкнота треба делумно да ги ублажи проблемите поради кои банките останаа без простор во трезорот, а исто така да ги спречи локалните жители и туристите да носат вреќи со готовина за да платат за едноставни работи.

– Оваа банкнота ќе го подобри работењето на банкоматите и истовремено ќе го оптимизира движењето на готовината – се вели во соопштението на централната банка во понеделникот. Најголемата сметка претходно беше банкнотата од 1.000 пезоси. Новата банкнота од 2.000 пезоси има дизајн кој го одбележува развојот на науката и медицината во Аргентина, соопшти централната банка.

Фото:Banco Central da Argentina