Ark Invest: Etherium би можел да достигне пазарна капитализација од 20 трилиони долари до 2030 година

106

Новиот извештај од Ark Invest предвидува дека Etherium (ETH) ќе достигне или дури и надмине пазарна капитализација од 20 трилиони долари во следните 10 години, и еден ETH ќе чини околу 170.000 – 180.000 долари.

Извештајот, исто така, предвидува одлични работи за Bitcoin (BTC), велејќи дека „најверојатно ќе се зголеми бидејќи националните држави го прифаќаат како законско средство за плаќање… а цената на еден биткоин би можела да надмине 1 милион долари до 2030 година“.

Ark Invest е американска компанија за управување со дигитални средства со седиште во САД со имот од 12,43 милијарди долари.

Прогнозата во извештајот на Ark Invest „Great Ideas 2022“ се заснова на тоа колку брзо растеше мрежата на Ethereum во однос на корисноста и ефикасноста. Голем дел од растот во последните две години доаѓа од децентрализираното финансирање (DeFi).

„Децентрализираното финансирање ветува поголема интероперабилност, транспарентност и финансиски услуги, притоа минимизирајќи ги надоместоците за посредници и ризикот од другата страна“, се вели во извештајот.

Според Ark, паметните договори и децентрализираните апликации во Etherium ги „узурпираат традиционалните финансиски функции на маржа“. Во извештајот се нагласува дека банкарството и кредитирањето, берзите, брокерството, управувањето со средства, осигурувањето и дериватите може да се најдат во паметните договори засновани на ETH.

Покрај тоа, DeFi е исто така многу поефикасен. Ark проценува дека DeFi ги надминал традиционалните финансии во изминатите 12 месеци во однос на приходи на вработен од 88 милиони до 8 милиони долари.

Во однос на Bitcoin, извештајот проценува 1,36 милиони долари за BTC со пазарна капитализација од 28,5 трилиони долари до 2030 година. Истражувачите на Ark ја предвидоа идната вредност на осум употреби на Bitcoin и го искористија збирот на сите за да ја предвидат цената.

До 2030 година, компанијата очекува Bitcoin да претставува 50% од глобалните трансфери на пари со 1,5 пати поголема стапка, 10% од валутата на пазарите во развој, 25% од обемот на банкарските порамнувања во САД, 1% од државните каси во светот, 5% од глобалното индивидуално богатство со висока нето вредност, 2,55% од основата на институционалните средства, 5% од готовината од компаниите S&P 500 и 50% од вкупната пазарна капитализација на златото.

Ark, исто така, тврди дека рударството на биткоин „може да го револуционизира производството на енергија“. Додека глобална загриженост е покрената за огромното количество енергија што го бара рударството на BTC, истражувачите веруваат дека „рударството ќе промовира и генерира повеќе електрична енергија од обновливи извори без јаглерод“.

„Додавањето копање BTC во алатките на развивачите на енергија треба да го зголеми севкупниот пазар за обновливи и повторливи извори на енергија“.

И ETH и BTC поминаа низ тежок период во последните седум дена, паѓајќи 22,2% и 13% соодветно, според CoinGecko.