Австралија, најголемиот светски извозник на ЛНГ, е на работ на гасна криза

48

Австралија е најголемиот светски извозник на течен природен гас (LNG). Моментално, сепак таа се соочува со внатрешна гасна криза. Струјата и бензинот поскапеа поради „совршена бура“, изјави министерот за енергетика на земјата.

Меѓу факторите се остриот пад на температурите, што ја зголеми побарувачката за греење, прекините во електраните на јаглен и проблемите на светскиот пазар на течен природен гас, додека европските земји сакаат да ја намалат зависноста од рускиот гас. Ова донесе хаос во Австралија, бидејќи многу резерви беа испратени до европските клиенти. Природниот гас сочинува 22% од потрошувачката на Австралија.

Недостигот на гас доведе до ситуација кога многу луѓе плаќаат повеќе за својата потрошувачка, а енергетските бизниси би можеле да се најдат во опасна финансиска ситуација која потенцијално може да ги доведе во опасност работните места, пишува Quartz.

Ова е голем тест за новоизбраната влада, предводена од премиерот Ентони Албанезе. Можеби изгледа нелогично најголемиот светски извозник на течен природен гас да се соочи со недостиг од гас на домашниот пазар. Причините за ова се исто така географски: големите градови како Сиднеј и Мелбурн се далеку од главните наоѓалишта на гас во земјата. Меѓу причините е и глобалната енергетска криза предизвикана од војната во Украина.

Сепак, според некои аналитичари, во основата на гасната криза се и политичките одлуки донесени од австралиската влада. Според нив, имало „критичен недостаток на инвестиции во производството на енергија“.

Австралија им дозволи на големите светски енергетски компании да извезуваат голем дел од гасот во земјата. Конкретно, околу 75% од производството на гас во Австралија се извезува.

Операторот на енергетскиот пазар на Австралија веќе ги намали големопродажните цени на бензинот во јужните држави. За прв пат се пушта механизам кој ќе бара повеќе снабдување со гас за генераторите.

Но, овие мерки се оставени во втор план. Според аналитичарите, суштински проблем е високиот удел на извозот на природен гас во однос на производството.

Во студијата на Програмата за клима и енергија на Австралискиот институт, „Австралија нема проблем со снабдувањето со гас. Земјата има проблем со извозот на гас“.