Автомобилски гигант планира да ја прошири својата линија на електрични автомобили во Европа

42

Тојота во понеделникот објави дека ќе ја зголеми својата постава на електрични возила со батерии во Европа на шест модели до 2026 година и очекува таквите возила да сочинуваат повеќе од 20 отсто од продажбата на нови автомобили во регионот дотогаш.

Најголемиот светски производител на автомобили според продажбата објави дека очекува да продава повеќе од 250.000 електрични возила годишно во Европа до 2026 година, бидејќи се стреми кон силен раст на пазар каде што долго време е претекнат од конкурентите.

Покрај електричното возило што компанијата моментално го продава во Европа и спортското корисно возило (SUV) што го претстави минатата година, Toyota претстави два нови концепти за модели што планира да ги продава во регионот во наредните години.

Едниот е концептен модел за мал електричен теренец кој компанијата планира да го пласира во Европа во 2024 година, а другиот е концепт за спортски кросовер модел чија презентација е планирана за 2025 година, објави Toyota.

Тојота има за цел глобална продажба од 1,5 милиони ЕВ до 2026 година.