Автономните автомобили на Argo AI стартуваат и во САД

14

Argo AI, младата технолошка компанија за автономни автомобили, поддржана од Ford и Volkswagen Group, доби дозвола нејзините прототипови да се движат без возачи-надзорници во два американски града: Остин и Мајами. Таму ќе треба да се справат не само со густиот автомобилски сообраќај, туку и со голем број пешаци и велосипедисти.

Во Мајами, Argo AI веќе има прототипови кои работат во флотата на Lyft, конкретно во областа на Мајами Бич, каде што прототипите треба да се справат со уште една тешкотија – повеќе градежни зони, кои се предизвик при околу две третини од сите патувања.

Други американски градови каде Argo AI ги тестира своите прототипови се Вашингтон, Питсбург, Пало Алто и Детроит. Компанијата исто така тестира прототипи во германските градови Минхен и Хамбург.

Овој глобален проект треба да му помогне на системот за самоуправување со вештачка интелигенција Argo да учи од разновидна патна инфраструктура и однесување при возење, што ќе помогне да се прошири системот во повеќе региони, велат од компанијата.

„Од првиот ден, тргнавме да се справуваме со најтешките за возење области во повеќе градови, бидејќи тоа е местото каде што побарувачката на клиентите е најгуста и најинтензивна, и тоа е местото каде што нашата платформа за автономија ја развива интелигенцијата што ѝ е потребна за да го зголеми системот како одржлив бизнис“, изјави Брајан Салески, извршен директор и основач на Argo AI.

Компанијата развива целосно самоуправувачки систем кој вклучува и софтвер и хардвер. Неговата главна карактеристика е неговиот лидарски систем, кој може прецизно да забележува и идентификува објекти оддалечени повеќе од 130 метри – далеку од вообичаено користените лидарски сензори и нешто, кое е од витално значење за возење на автопат.

Системот е оценет на ниво 4 на скалата за способност за самостојно возење. Автомобилите од оваа класа можат да работат целосно независно, но само под одредени услови. Највисоката класа е ниво 5, каде што автомобилот може да функционира целосно независно и да управува со сè под истите услови како што може да вози човек.

Се очекува Ford да ја понуди својата прва комерцијална услуга со помош на системот за самоуправување Argo AI веќе во 2022 година. Сепак, производителот на автомобили не кажа каде ќе се случи тоа.