Азиски пазари: Силен раст во Хонг Конг

13

Азиско-пацифичките пазари беа измешани во понеделникот, бидејќи американските регулатори ги објавија плановите да ги заштитат и штедачите и финансиските институции поврзани со SVB Bank, што се смета за потег за запирање на понатамошниот системски ризик.
Индексот Ханг Сенг во Хонг Конг порасна за 2,11%, предводен од технолошките акции. Индексот Hang Seng Tech скокна за повеќе од 3%. Во континентална Кина, компонентата Шенжен порасна за 0,44%, а Шангајскиот композит за 0,84%.

Во меѓувреме, пазарите во Јапонија доведоа до загуби во регионот, при што Topix падна за 1,51% до затворање на 2.000,99, гледајќи ги акциите на Softbank
пад од 2,3% бидејќи инвеститорите продолжија да ги оптоваруваат стравувањата од зараза. Никеи 225 падна за 1,11% за да се затвори на 27.382,96.

Во Австралија, S&P/ASX 200 падна за 0,5% за да заврши на 7.108,8, при што банките продолжија да опаѓаат.

Коспи ги избриша претходните загуби за да тргува за 0,76% повисоко, додека Косдак беше маргинално повисок бидејќи јужнокорејските власти во текот на викендот, наводно, изразија загриженост за поголема нестабилност на пазарот пред колапсот на банка во Силиконската долина.

Во САД, пазарите на Волстрит ја затворија сесијата во петокот пониско и ја одбележаа својата најлоша недела од јуни, бидејќи колапсот на банката во Силиконската долина предизвика распродажба. Банката во Силиконската долина беше затворена од регулаторите минатата недела, откако клиентите повлекоа неверојатни 42 милијарди долари депозити до крајот на четвртокот.