Азиските фабрики го зголемуваат производството поради отворањето на Кина

14

Фабриките во Азија покажуваат рани знаци на закрепнување додека кинеската економија повторно се отвора, помагајќи да се зголеми глобалниот раст.
Економското закрепнување на Кина во февруари дојде откако фабриките беа повторно отворени по лунарната нова година, објави Блумберг.

Сепак, најновите податоци за производството придонесоа за неизвесност и намалена побарувачка на светскиот пазар, поради слабата инфлација и високите трошоци за задолжување.

Нарушувањата во производствените процеси продолжија да се шират низ регионот во текот на февруари, при што економијата на Југоисточна Азија поттикната од домашната експанзија постигна поголем напредок, додека Северна Централна Азија заостануваше во извозот.

Индексот на деловната активност на Тајланд (PMI) достигна 54,8 минатиот месец, зајакнувајќи ги перформансите на производството и производството во регионот на Југоисточна Азија.

Виетнамскиот индекс нагло скокна на 51,2 од 47,4 во јануари, преминувајќи ја границата од 50 PMI што го дели експанзијата од контракцијата.

Позитивни резултати забележаа и Филипините, Индонезија и Мјанмар.

„Подобрените услови на побарувачката, и домашно и на меѓународно ниво, придонесоа за производствениот сектор во Виетнам во текот на февруари, ставајќи крај на тримесечниот благ пад кон крајот на минатата година“, рече Ендрју Харкер, главен економист во S&P Global Market Intelligence.

Кинескиот индекс на деловна активност минатиот месец беше 52,6, надминувајќи ја просечната проценка од 50,6, според истражувањето на Блумберг меѓу економистите.

Анабела Фидес, помошник директор за економија во S&P Global Market Intelligence, рече дека движењето на овој индекс најмногу ја покажува подобрената побарувачка на некои компании.

Тој вели дека, дополнително, ќе треба да има значително зголемување на глобалната побарувачка за да се поддржи закрепнувањето.

Фото: Pixabay