Бафет ги продаде акциите во најголемиот светски производител на чипови: „Не ми се допаѓа локацијата…“

54

Конгломератот на Ворен Бафет, Беркшир Хатавеј, ги продаде сите свои преостанати акции во најголемиот светски производител на чипови, TSMC.

Во поднесеното барање во понеделникот, компанијата откри дека од крајот на првиот квартал, таа повеќе нема удел во тајванската компанија за полупроводници.

Патем, во последниве недели, Бафет постојано изразуваше загриженост за иднината на Тајван, самоуправниот демократски остров на кој се наоѓа TSMC.

Тој веќе некое време  ослободуваше дел по дел од  TSMC, а во февруари продаде 86% од своите акции во компанијата.

Тоа е интересно, бидејќи Бафет ја купи акцијата само неколку месеци порано – за 4,1 милијарди долари.

Ваквата брза продажба се сметаше за невообичаена, бидејќи познатиот американски инвеститор е познат по долгорочните „облози“. Запрашан да ја објасни својата одлука, милијардерот рече: „Не ми се допаѓа локацијата на TSMC и ја преиспитав. Се чувствувам подобро кога главниот град е распореден во Јапонија, наместо во Тајван“.

Сепак, тој истакна дека би сакал да не го продаде својот удел во оваа компанија, туку дека „тоа е реалноста“.

И покрај продажбата на акции, Бафет ја пофали TSMC како „една од најдобро управуваните и една од најважните компании во светот“.

Нема никој во индустријата за чипови што е во нивната лига, барем според мене. Одлични луѓе и извонредна конкурентска позиција и сè, но повеќе би сакал да ја најдам во САД – заклучува Бафет, кој претходно ги посочи геополитичките тензии како потенцијален проблем.

TSMC, инаку, се смета за национално богатство во Тајван, бидејќи доставува чипови на бројни светски играчи како Apple и Qualcomm.