Бафет купи удел од 4,2 милијарди долари во HP

33

Berkshire Hathaway Inc. контролиран од милијардерот Ворен Бафет во средата објави дека купил речиси 121 милион акции на HP Inc.
Инвестицијата беше најавена во поднесоците на Комисијата за хартии од вредност на САД и беше вредна околу 4,2 милијарди американски долари врз основа на цената на завршната акција на HP од 34,91 американски долари.

HP оствари нето приход од 17,0 милијарди долари во првиот квартал од фискалната 2022 година, што е за 8,8 отсто повеќе од претходната година.

Компанијата генерираше 12,2 милијарди долари (+15 проценти) приход од лични системи и 4,8 милијарди долари (-4 проценти) од бизнис со печатачи во текот на кварталот.