Бафет купи уште акции во Apple, сега има повеќе од 900 милиони

50

Беркшир Хатавеј на милијардерот Ворен Бафет купи речиси 21 милион повеќе акции во производителот на iPhone Apple во последните три месеци од минатата година, па на крајот на 2022 година тој поседуваше вкупно 915,6 милиони акции.

Компанијата, исто така, ги намали инвестициите во производителот на компјутерски чипови Taiwan Semiconductor и две долгорочни акции во банки.

Berkshire Hathaway Inc. откри неколку промени во своето портфолио на акции во поднесените пријави до Комисијата за хартии од вредност во вторникот. Многу инвеститори внимателно ги следат потезите на компанијата поради извонредно успешната инвестициска историја на Бафет во текот на децениите.

Apple претходно стана еден од четирите гиганти кои ги водат резултатите на Berkshire, иако се работи само за инвестирање во акции. Другите главни двигатели на Беркшир се компаниите што ги поседува целосно: нејзината осигурителна единица, која ја вклучува Geico, енергетска компанија која поседува неколку големи комунални претпријатија, и BNSF Railroad.

Во текот на последниот квартал од 2022 година, Беркшир ги намали своите инвестиции во Taiwan Semiconductor, U.S. Bancorp и Bank of New York Mellon.

Само три месеци откако откри удел од 60 милиони акции во производителот на чипови, Беркшир ја намали својата инвестиција во Taiwan Semiconductor на 8,3 милиони акции.

Berkshire, исто така, драстично ја намали својата инвестиција во US Bancorp од 52,5 милиони акции на 6,7 милиони до крајот на годината.

Berkshire Hathaway повторно го намали својот удел во Bank of New York Mellon и продаде повеќе од 37 милиони акции во текот на кварталот, оставајќи нешто повеќе од 25 милиони акции.

Кварталните поднесоци поднесени од Беркшир во вторникот не даваат јасни информации за кои инвестиции е одговорен Бафет, кои биле направени од двајца други инвестициски менаџери на компанијата, но Бафет генерално управува со сите најголеми инвестиции на Беркшир од 1 милијарда долари или повеќе. АП пренесува дека Бафет јавно не ги коментира овие извештаи.

Беркшир, исто така, направи една од помалите инвестиции што првпат ги обелодени пред три месеци, кога собра повеќе од 1,2 милиони акции на Луизијана Пацифик за да добие контрола над речиси 10% од производителот на градежни производи.

Во текот на кварталот, Бафет продолжи да ја намалува инвестицијата на Беркшир во Activision Blizzard на 52,7 милиони акции. Тој рече дека ја купил акцијата како облог дека купувањето на производителот на видео игри од Мајкрософт ќе успее, и покрај регулаторните пречки.

Фото:Facebook