Бафет продаде акции на две банки, но и го зголеми својот удел во Bank of America

28

Ворен Бафет ја намали својата изложеност на уште две банки минатиот квартал бидејќи ја зголеми својата посветеност на Bank of America (BAC) и купи нови акции во Capital One (COF).

Милијардерскиот инвестициски конгломерат Беркшир Хатавеј  продаде 1,4 милијарди американски долари од преостанатите акции во  Bank of New York Mellonи регионалниот заемодавач од Минеаполис, US Bancorp (USB), според поднесоците.

92-годишниот инвеститор со децении ја играше улогата на спасител на бројни институции, вклучувајќи ја и финансиската криза во 2008 година. Тој допрва треба да се појави како бел витез за сите проблематични банки за време на оваа актуелна криза.

Бафет јасно стави до знаење на годишното собрание на акционери на Беркшир претходно овој месец дека сè уште е „внимателен“ во однос на задржувањето на многу банкарски акции. Еден исклучок што тој го наведе беше Банката на Америка, која останува еден од најголемите холдинзи на Беркшир.

Во првиот квартал, според поднесоците, Беркшир ги зголемил акциите во Bank of America за 2%, и покрај тоа што вредноста на нејзината вкупна позиција во акциите паднала за 4 милијарди долари во текот на кварталот.

„Ми се допаѓа Bank of America и ми се допаѓа менаџментот“, рече Бафет на состанокот на акционерите во Омаха, Небраска.