Бафет продаде уште милион акции во кинескиот производител на електрични возила

32

Беркшир Хатавеј управуван од американскиот инвеститор Ворен Бафет соопшти дека продал уште 1,1 милион акции на BYD во поднесување на берзата во Хонг Конг во понеделникот.

Продажбата на акциите, која се одржа во првата недела од 2023 година, претставува седмо намалување на Беркшир во својот удел во кинескиот производител на електрични возила од август.

Беркшир Хатавеј првично го купи својот удел во BYD во 2008 година, купувајќи 225 милиони акции за околу 232 милиони долари. На крајот на 2021 година, Беркшир поседуваше околу 21% од BYD, според регулаторните поднесоци во Хонг Конг, во вредност од повеќе од 7 милијарди долари на својот врв минатата година.

Сега Бафет остварува профит бидејќи компанијата доживува голем успех во Кина со своите достапни електрични и хибридни возила. Во 2022 година, BYD продаде речиси 2 милиони возила и го надмина Tesla по обем на продажба на кинескиот пазар.

Земајќи ги предвид сите продажби на акциите на Беркшир Хатавеј во BYD што започна во август 2022 година, конгломератот сега поседува 153,3 милиони акции, што претставува удел од 13,97%. Тој удел моментално вреди нешто помалку од 4 милијарди долари.

Продажбата на акциите на Бафет влијаеше на цената на акциите на BYD во последниве месеци, но акциите сè уште значително ги надминуваат конкурентите за електрични возила како што се Nio, XPenga и Tesla. Силата може да се припише на брзиот раст на компанијата и нејзината способност да ги преброди забавувањата на производството поврзани со неодамнешните бранови на инфекции со Ковид-19, оценува Markets Insider.

Акциите на BYD паднаа за околу 1% во понеделникот попладневното тргување.