Бафет се откажува од инвестирање во Wells Fargo по повеќе од три децении

32

Познатиот берзански инвеститор и милијардер Ворен Бафет очигледно ја завршил својата долгогодишна инвестиција во Wells Fargo, според поднесокот до американската Комисија за хартии од вредност (SEC) во понеделникот од фондот Беркшир Хатавеј на Бафет. Беркшир, исто така, пријави нови акционерски удели во банкарскиот гигант Citigroup Inc. и во заемодавачот Ally Financial Inc.

Беркшир ги продаде преостанатите акции во Wells Fargo. Ова е значаен момент затоа што Бафет, претседател и извршен директор на Беркшир Хатавеј, почна да купува акции на американскиот финансиски гигант пред три децении и долго време го фалеше неговиот бизнис, држејќи се до своите одлуки дури и откако почнаа да избувнуваат нејзините скандали во 2016 година.

Излегувањето на Бафет од Wells Fargo доаѓа додека извршниот директор на компанијата Чарли Шарф продолжува да се справува со застарените регулаторни прашања и да презема чекори за подобрување на ефикасноста, што вклучува отпуштање работници, па дури и истражување на потенцијалните продажби на компанијата. Акциите на банката со седиште во Сан Франциско изгубија околу 12 отсто оваа година.