Бајден го потпиша законот за инфраструктура вреден над 1.000 милијарди долари

88

Слика од среќа го обиколи светот пред неколку часа. Протагонистот седи на кафена маса украсена со претседателскиот грб и цврсто го потпишува долго оспоруваниот закон за модернизација на инфраструктурата. Опкружен е со луѓе кои аплаудираат, се смеат, а со тоа и вечерното сонце грее. Толку љубов, мир и среќа одамна ги нема опкружено американскиот претседател Џо Бајден и Демократската партија.

Потпретседателката Камала Харис, засега прилично незабележлива во Белата куќа, води меѓу аплаузите. „Америка повторно се движи“, рече Бајден на церемонијата. На крајот, уште 550 милијарди долари сега ќе се слеваат во патишта, мостови, аеродроми, пристаништа, железници, локалниот транспорт и вода, пишува Блумберг.

Ќе се користат вкупно 1,2 трилиони долари, што за жал на Доналд Трамп, кој „емигрираше“ на Флорида, беше овозможено благодарение на 13 републиканци.

Милијардите за инфраструктура мора да се искористат во наредните години за патишта, мостови, пристаништа, аеродроми, локалниот транспорт и железница, како и за проширување на брзите интернет конекции, електричната мрежа и водоснабдувањето. Заштитата на климата, која Бајден ја постави како врвен приоритет, исто така треба да има корист од некои од проектите.

На усвојувањето на пакетот му претходеа месеци тешки преговори. Жестокиот спор меѓу демократите на Бајден за вториот пакет инвестиции во социјалната заштита и заштитата на климата дополнително ги одложи инфраструктурните планови. Сè уште нема решение за вториот пакет, а преговорите сè уште траат.