Банка „гради“ „канцеларија на плажа“: Платите се пониски, но интересите високи

45

Додека некои банки од Волстрит се борат да се вратат во канцеларијата во Лондон и Њујорк, познатата финансиска корпорација Ситигруп се обидува да ја организира работата поинаку, нудејќи можност за работа од „канцеларија на плажа“.

Имено, оваа банка отвори нов центар за помлади кадри во Малага. Покрај сонцето, на персоналот им беше ветено и одмор од традиционално напорните часови.

Иако и платите се пониски, за ваков начин и модел на работа се пријавиле повеќе од 3.000 луѓе, објави банката, пренесува Би-Би-Си.

Во банката досега се вработени 27 лица, повеќето на возраст од 22 до 26 години, кои доаѓаат од 22 земји.

Персоналот во Малага ќе работи осумчасовни смени, без слободни викенди, за околу половина од почетната плата од 100.000 долари (86.000 фунти) што се нуди за истите улоги во Лондон и Њујорк.

Според една веб-страница за кариера, инвестициските банкари во Лондон обично работат 65-70 часа неделно во мирни периоди, иако тоа може да се зголеми до 100 часа во зафатени периоди.

На првиот ден во канцеларијата, која официјално беше отворена во средата, беше резервиран состанок со градоначалникот на Малага.

Официјално, новите регрути ќе им помагаат на тимовите кои работат со клиенти во низа индустрии, вклучувајќи имот, технологија и здравствена заштита.

Целта е да се привлечат млади банкари

„Ниското задржување на помладите банкари се гледа низ целата индустрија, а пораката е јасна: клучен двигател на многу заминувања на помлади нивоа е потрагата по подобра рамнотежа помеѓу работата и животот“. Ние го слушаме и се грижиме за тоа“, рече тогаш Маноло Фалко, глобален шеф на банкарството, пазарите на капитал и советување на банката.

Потезите доаѓаат кога пандемијата ја откри неславно тешката банкарска култура.