Банкарската криза во САД ја зголеми цената на златото

16

Банкарската криза во САД почна да се шири од најголемите банки кон регионалните банки, а оваа несигурност за средствата ја доведе цената на златото до нови височини.

Златото во моментов се стабилизира на 2.046 долари за унца, со неделен раст од околу три отсто.

Вредноста на златото рапидно расте од почетокот на март, заедно со падот на приносот на американските државни обврзници, нервозата за состојбата на банките во САД и плафонот на јавниот долг.

Инвеститорите веројатно ќе ги фаворизираат акциите на злато и технологија, бидејќи тие купувања се очекува да обезбедат тампон против можноста за рецесија во САД оваа година, велат стратезите на JP Morgan Chase, пренесува Bloomberg Adria.

Фото: pixabay