Банката на Англија ги зголемува каматните стапки на 4,5 отсто

22

Последното зголемување од 0,25 поени на основната каматна стапка во Обединето Кралство е дванаесетто по ред додека централната банка на земјата се бори со тврдоглаво висока инфлација.

Банката на Англија ги зголеми каматните стапки за четвртина процентен поен на 4,5 отсто. Комитетот за монетарна политика на Банката со големо мнозинство гласаше за 12-то последователно зголемување на трошоците за задолжување, продолжувајќи го својот најагресивен циклус на зголемувања на каматните стапки во последните 40 години од почетокот на 1980-тите, во обид да се скроти инфлацијата во Обединетото Кралство, која останува двоцифрена.

Каматните стапки во Велика Британија се на највисоко ниво од октомври 2008 година, кога глобалната економија беше во канџите на светската финансиска криза, потсетува „Гардијан“.

Според последните податоци, инфлацијата забележа скромен пад до 10,1 отсто на годишна основа, што ја прави Велика Британија членка на групата Г7 на најразвиени економии со највисока стапка на инфлација.

Официјалната претпочитана цел на Банката на Англија за инфлација е два проценти.

Инфлацијата е поттикната од зголемувањето на цените на храната со најбрзо темпо од 1977 година, а економистите предупредија дека Британија ризикува да остане висока оваа година, што може да создаде огромни проблеми за премиерот Риши Сунак, чија наведена цел е да ја намали инфлацијата на половина од декември.

Зголемувањето на каматната стапка на Банката на Англија доаѓа откако американската централна банка минатата недела ја зголеми референтната каматна стапка за четвртина поен на опсег од 5,0 до 5,25 отсто, а Европската централна банка ја зголеми основната каматна стапка за четвртина поен. до 3,25 проценти.