Банката на Канада најавува дополнително зголемување на каматните стапки

5

Инфлацијата во Канада останува превисока и ќе треба дополнително да се зголемат каматните стапки за да се намали, рече гувернерот на Банката на Канада, Тиф Маклем.

„Инфлацијата се намали во последните месеци, но допрва треба да видиме генерализиран пад на ценовните притисоци“, рече Меклем. „На оваа фаза на затегнување ќе дојде крајот. Се приближуваме, но сè уште не сме таму“.

По силниот извештај за работните места во октомври, годишната стапка на инфлација во Канада се задржа стабилно на 6,9 отсто во истиот месец, сè уште далеку над целта на централната банка од два отсто, додека мерките за базичната инфлација беа мешани, покажаа минатонеделните податоци, пишува Ројтерс.

„Очекуваме инфлацијата да остане доста висока до крајот на оваа година. Ќе почне да опаѓа следната година“, изјави Меклем пред пратениците во парламентот.

Банката на Канада минатиот месец ги зголеми каматните стапки за 50 базични поени, зголемувајќи ја референтната стапка на 3,75 отсто, што е највисока од четири отсто во јануари 2008 година. Исто така, се предвидува дека растот ќе застане од четвртиот квартал оваа година до средината на следната година.

Пазарите на пари целосно намалија 25 базични поени за натамошно затегнување со следната одлука на Банката на Канада на 7 декември и гледаат 20 отсто шанси за зголемување од 50 базични поени.

Конзервативните пратеници го притиснаа Меклем да објасни што банката требало да направи поинаку за да избегне скок на инфлацијата.

„Штом ќе ја намалиме инфлацијата до два отсто, мислам дека ќе мора да направиме темелен преглед на тоа како функционираат сите наши алатки“, рече гувернерот на централната банка.