Банката на Русија забележа профит во 2023 година за прв пат по седум години

19

Банката на Русија  објави дека забележала профит за прв пат по седум години во 2023 година.

Приходите на руската централна банка минатата година изнесуваа 859,3 милијарди рубљи и трошоци изнесуваат 718,9 милијарди рубљи, што значи дека 2023 година завршила со профит од 140,4 милијарди рубљи или околу 1,4 милијарди евра.

Во извештајот на Банката на Русија се вели дека главниот фактор на профитот во 2023 година е “позитивната ревалоризација” на хартиите од вредност.