Банките кои го финансираат преземањето на Твитер од Маск се соочени со огромни загуби

33

Зделката на Илон Маск да го купи Твитер не можеше да дојде во полошо време за банките кои финансираат голем дел од договорот вреден 44 милијарди долари и може да се соочат со значителни загуби.

Како и со секоја голема аквизиција, банките би сакале да го продадат долгот за да го отстранат од своите книги. Но, како што известува Ројтерс, инвеститорите го изгубиле апетитот за поризични долгови, како што се заемите со хипотека, исплашени од брзото зголемување на каматните стапки ширум светот, стравувањата од рецесија и нестабилноста на пазарот предизвикани од руската инвазија на Украина.

Додека Маск ќе обезбеди најголем дел од тие 44 милијарди долари со продажба на својот удел во неговата компанија за електрични возила Тесла, и потпирајќи се на финансирање од капитал од големите инвеститори, големите банки се обврзаа на огромни 12,5 милијарди долари.

Тука се вклучуваат Morgan Stanley, Bank of America Corp и Barclays Plc.

Забележувајќи ги другите неодамнешни големи загуби на банките во финансирањето на долгот, повеќе од 10 банкари и индустриски аналитичари изјавија за Ројтерс дека изгледите се мрачни за банките кои се обидуваат да го продадат долгот.

Во вториот квартал, американските банки почнаа да ја намалуваат својата изложеност на заеми, бидејќи изгледите за зделки се влошија со зголемувањето на каматните стапки. Банките следната недела ќе почнат да ги пријавуваат приходите од третиот квартал.