Barclays ги истакнува знаците на закрепнување на глобалниот пазар на капитал

9

Barclays Bank препознава знаци на закрепнување во секторот на спојувања и превземања и затоплување на пазарите на капитал – добредојден пресврт откако постојаните падови ги оптоваруваат приходите од инвестициското банкарство.

Банките се поподготвени да даваат заеми под услови кои се повеќе во согласност со потребите на инвеститорите, изјави извршниот директор на Barclays, К. Венкатакришнан „Инвеститорите се преполни со готовина и цените на имотот паднаа на поприфатливо ниво“, рече тој.

Приходите од инвестициското банкарство на Barclays паднаа за 15 отсто на 472 милиони фунти во вториот квартал, поттикнати од падот на советодавните такси за 45 отсто. Резултатите беа во согласност со конкурентите, а индустријата се сврте кон кратења на работни места како одговор на продолжениот сушен период во деловната активност и на пазарите на капитал, пишува Блумберг.

Под Венкатакришнан, Barclays започна сеопфатен преглед на својот бизнис во обид да ги зајакне акциите. Тие се зголемија за 2,5 отсто во вторникот на 153,58 фунти по акција, намалувајќи го овогодишниот пад на 3,1 отсто.