Barclays го презема Kensington Mortgage за 2,3 милијарди фунти

29

Британската банка Barclays UK ќе го купи британскиот хипотекарен кредитор Kensington Mortgage за околу 2,3 милијарди фунти (2,68 милијарди евра).
Банката се надева дека преземањето ќе ја прошири нивната понуда на пазарот во Велика Британија и ќе го зголеми бројот на клиенти и хипотеки.

Оваа аквизиција претставува една од најголемите трансакции на Barclays и значаен облог на пазарот на недвижности.

Цените на куќите во Обединетото Кралство продолжија да растат во последните месеци и покрај тоа што зголемената инфлација врши притисок врз домаќинствата, иако експертите од индустријата предвидуваат дека ќе се оладат подоцна оваа година.