Батерија за електрични автомобили што ќе се полни за една минута

4

fisker

Фото: Fisker

Стрт – ап компанијата Fisker, чиј основач е поранешниот консултант во Tesla Хенрик Фискер, патентира нова батерија за којашто тврди дека на автомобилите ќе им овозможи да поминат 800 километри со едно полнење што ќе трае само една минута.

Моделот на Tesla S 100D овозможува автомобилот да помине 540 километри со едно полнење, а се полни половина час, пишува Mashable.

Од компанијата велат дека масовното производство треба да започне по 2023 година.