БДП на Русија стигна до предпандемиско ниво, стапката на невработеност е 4,5%

25

Руската економија се опорави од кризата предизвикана од пандемијата на коронавирус во јуни, при што бруто домашниот производ (БДП) на земјата достигна нивоа пред пандемијата, рече премиерот Михаил Мишустин на пленарна седница на Московскиот финансиски форум.

„Според првичните проценки на Ростат, растот на БДП изнесуваше 4,8 проценти во првата половина од годината. Таа стапка е значително повисока од онаа што внимателно ја пресметавме пред една година за време на подготовката на националниот план за закрепнување и ги надминува нивоата пред пандемијата“, рече Мишустин, цитиран од ТАСС.

Приходите од буџетот, додаде, неодамна се зголемија значително поради мерките преземени од властите, кои на крајот на август „го надминаа нивото што беа на истиот датум минатата година за околу една третина“.

„Според Ростат, стапката на невработеност беше 4,5 проценти во јули, а побарувачката за инвестиции, исто така, стана клучен двигател за подобрување на економската состојба оваа година“, истакна Мишустин.

Според него, „фиксните инвестиции се зголемени за повеќе од седум проценти во првата половина од годината во споредба со истиот период во 2020 година“.