Белене ќе чини осум милијарди евра

25

Девет компании ќе учествуваат во конзорциунот кои ќе го градат Белене. Само еден од нив е западноевропска фирма, сите други се американски.

Строго се чуваат во тајност имињата што ќе учествуваат во изградба на целиот проект, се додека не се склучат официјални договори. Целиот проект се проценува на осум милијарди евра.