Бенефети за вработените кои повеќето компании ќе ги нудат во иднина

89

Работната сила на иднината ќе биде составена од мешавина на вработени од сите генерации, бидејќи луѓето живеат и работат подолго, предвидуваат економистите.

Како резултат на тоа, се предвидува дека компаниите кои се натпреваруваат за  работници ќе понудат повеќе бенефиции прилагодени на потребите на различните животни фази.

Досега имавме можност да запознаеме различни типови на поволности кои ги нудат компаниите за привлекување нови вработени. Како што се престој за деца, пократки работни недели, термини во спортски сали и спа центри. Во иднина, се чини, тоа нема да биде доволно, пишува Manager.ba.

Еве краток преглед на придобивките што можеме да ги очекуваме во иднина:

1. Уште пофлексибилно време и место на работа

Ќе се зголеми можноста за работа во странство и уште повеќе денови за одмор, предвидуваат менаџерите охрабрени од ставот на милениумците и генерацијата З, кои тврдат дека патувањата и животните искуства се клучот за нивната среќа.

Глобалното размислување, емпатија и почит кон различните култури се постигнуваат со испраќање вработени на различни места – вели стратегот Џенифер Мос.

2. Дневна грижа за вашите родители

Одењето во центар за грижа за родители субвенциониран од работодавачот може да стане составен дел од работниот ден во наредните години.

Центри за нега на стари лица во рамките на работното место, ова веќе се дискутира на некои универзитети – вели Жан Асиус, претседател и извршен директор на непрофитната организација „Создавање поздрава заедница“ од Вирџинија, САД.

Како резултат на тоа, работодавците истражуваат како да ги задоволат не само потребите на работниците, туку и нивните родители. Личните придобивки повеќе не се примарни.

3. Терапевт на работа

Како што борбите за менталното здравје на работниците привлекуваат внимание, компаниите бараат нови начини да одговорат на овој тренд.

Денес, многу работодавци нудат претплати на страницата за онлајн терапија. Сепак, следниот чекор може да биде да му се помогне на вработениот директно и на лице место.

Ова би вклучувало советување или разговор со терапевт или тренер, давајќи им на вработените место да разговараат за прашања поврзани со работата или лични проблеми, велат директорите за човечки ресурси.

4. Отсуство по отсуство

Денес, кога платеното родителско отсуство е широко распространето, може да се случи некои компании да додадат преоден период на крајот на отсуството, дизајниран да им овозможи на родителите полесно да се вратат на работа.

Работодавците би можеле да им понудат на вработените период на работа со скратено работно време по породилното отсуство или подолга транзиција што вклучува постепено враќање во канцеларијата.

Компонента за отсуство која е исто толку важна како и самото отсуство е планот за враќање на работа – посочува Џесика Мартос, одговорна за човечки ресурси на компанијата PAE.

5. Хипер-персонализирани придобивки

Замислете компанија која ги покрива трошоците за скијање како претпочитана форма на физичка активност на вработениот.

Прилагодените придобивки кои имаат за цел да ги задоволат потребите на вработените од различни возрасни групи, на различни локации или семејни ситуации ќе ги надминат традиционалните придобивки во наредните години, предвидуваат експертите.