Бензин туризам во Германија – одат во соседните земји за да наточат поевтино гориво

39

Растечките цени на моторните горива дома го поттикнаа прекуграничниот „бензин туризам“ во Германија оваа есен.

И покрај трошоците за патување, сè поголем број Германци ја минуваат границата во потрага по поевтино гориво во соседните земји, пишува Russia Today (RT).

Цената на бензинот во Германија достигна речиси 2,0 евра за литар (2,30 долари), што значи дека полн резервоар гориво чини околу 20 евра повеќе отколку во соседна Полска, Австрија или Чешка.

„Возењето преку границата само за полнење гориво вреди, ако разликата во цената е голема, а растојанието е многу кратко“, вели Јирген Албрехт, експерт за гориво во германскиот General Auto-Moto Club.

Меѓутоа, како што разликата во цената се зголемува и прогнозите продолжуваат да се влошуваат, сè повеќе Германци се подготвени за подолги патувања во соседството за да го наполнат автомобилот со гориво.

„Сите се загрижени за поскапувањето. „Слушам дека следната година би можеле тројно да се зголемат, изјави еден возач за РТ.

Глобалните цени на природниот гас, јагленот, нафтата и електричната енергија во моментов се невообичаено високи поради зголемената глобална побарувачка за енергија, поради отворањето на економиите под мерките за заклучување. Покрај тоа, инвестициите во енергетскиот сектор се ограничени поради пандемијата, додека нивото на залихи во капацитетите за складирање на природен гас во Европа е пониско од вообичаеното. Влијанието на овие фактори врз цените на горивата се чувствува не само во Германија, туку и во Европа. Според ZTG, германската трговска асоцијација на бензински пумпи, цените на горивата рапидно растат, а даноците и давачките исто така придонесуваат за нивниот остар скок, наведува RT.