Berkshire Hathaway купи уште 9,9 милиони акции во Occidental Petroleum

19

Berkshire Hathaway компанијата на Ворен Бафет, објави дека купила уште 9,9 милиони акции на Occidental Petroleum, со што го зголемува својот удел во нафтениот гигант на 17,4%, пренесува Reuters.

Berkshire плати околу 582 милиони долари за хартиите од вредност што ги стекна во периодот од средата до петокот минатата недела, според поднесоците до Комисијата за хартии од вредност на САД.

Компанијата на Бафет е најголемиот акционер во Occidental, која веќе поседува 163,4 милиони акции во вредност од 9,9 милијарди долари. Нејзиниот удел е околу 60% поголем од оној на Vanguard, вториот по големина акционер, според податоците на Refinitiv.

Покрај тоа, Berkshire има налози за купување на уште 83,9 милиони акции од Occidental за 5 милијарди долари.

Цената на акцијата на Occidental се зголеми повеќе од двојно во оваа година, благодарение на купувањата на Berkshire, како и на зголемените цени на нафтата по руската инвазија на Украина.

Инвестицијата на Berkshire предизвика пазарни шпекулации дека конгломератот со седиште во Небраска на крајот би можел да го купи целиот Occidental.

Во документот од 23-ти јуни, аналитичарот на Truist Securities, Нил Дингман, предвиде дека има „големи шанси“ за преземање од страна на Berkshire. Тој рече дека таквиот потег ќе помогне да се диверзифицира енергетското портфолио на компанијата на Бафет.

Occidental го намалува својот долг, кој порасна кога ја купи Anadarko Petroleum Corp за 35,7 милијарди долари во 2019-та година.

Berkshire купи 10 милијарди долари вредни акции на Occidental за да помогне во финансирањето на договорот и ги обезбеди налозите во тоа време.

Покрај тоа, конгломератот на Бафет имаше удел од 25,9 милијарди долари во нафтената компанија Chevron до крајот на март.

Цената на акциите на Berkshire е намалена за 8% оваа година, во споредба со падот на S&P 500 од 20%.