Берлин купи станови од Vonovia и Deutsche Wohnen за речиси 2,5 милијарди евра

211

Градските власти во Берлин постигнаа договор за купување на скоро 15.000 станови од Vonovia и Deutsche Wohnen за 2,46 милијарди евра, во услови на зголемен притисок од јавноста да го спречи растот на цените за изнајмување, пишува Блумберг.

Двете компании, кои се најголеми сопственици на имоти во Германија, ги продаваат становите како дел од напорите за спојување. Договорот беше објавен на прес -конференција во петокот од Матијас Колац, сенатор во градскиот совет задолжен за финансии.

Vonovia и Deutsche Wohnen предложија продажба на становите, како и изградба на околу 13.000 нови домови и ограничување на кириите, во обид да се отстранат грижите на јавноста за зголемените трошоци за живот.

Спојувањето за создавање станбен гигант со повеќе од 500.000 станбени имоти во Германија беше внимателно следено во најголемата европска економија, која има поголем удел на потстанари од повеќето други развиени земји.

Достапното домување стана жешко политичко прашање во Германија и особено во некогашниот евтин главен град. Растечките кирии во Берлин предизвикаа масовни демонстрации и референдум чија цел беше да ги принуди градските власти да запленат имот од големите сопственици.

Гласањето за необврзувачката мерка ќе се одржи на 26 септември, денот на парламентарните и локалните избори во провинцијата Берлин. Повеќето политички партии ветија дека ќе се обидат да ги контролираат кириите во земјата, со главен фокус на изградба на повеќе станови.