Без право на грешка:Тој го води најголемиот банкарски бизнис во историјата

46

Утрото откако во март беше објавено дека швајцарскиот UBS го купува својот неуспешен ривал Credit Suisse за да избегне глобална банкарска криза, банкарскиот менаџер Серџо Ермоти беше изненаден кога виде кој му се јавува на неговиот приватен мобилен телефон.

Имено, тој беше поканет од претседателот на UBS Колм Келехер. Ермоти ја напушти оваа банкатри години порано, а во меѓувреме беше претседател на швајцарска осигурителна компанија.

„Дефинитивно не очекував телефонски повик“, изјави Ермоти за Си-Ен-Ен на маргините на конференцијата во Женева минатиот месец. „Кога ми се јави и ми рече се гледаме… сфатив дека е нешто многу сериозно.

UBS сакаше Ермоти да се врати како главен извршен директор за да управува со итно преземање на Credit Suisse – работа на која неговиот поранешен работодавец неволно се согласи по налог на швајцарските власти, и покрај силното противење од некои акционери и локални пратеници.

Ермоти се согласи да се врати, потпишувајќи договор без историски преседан: спојување на две таканаречени глобални системски важни банки. Таа листа од само 30 кредитори ги вклучува Bank of America, JPMorgan и HSBC и ги означува банките чијшто неуспех може да предизвика глобална финансиска криза.

„Доколку спојувањето се покаже како неуспешно, довербата во UBS може да биде загрозена, што има потенцијал да предизвика нестабилност во поширокиот финансиски систем“, вели Анке Реинген, банкарски аналитичар во RBC Capital Markets.

Постојат неколку причини зошто тоа би можело да биде тешко да се направи, изјави таа за Си-Ен-Ен, од миграциите на ИТ системите и фундаменталните разлики во функционирањето меѓу двете банки до опасноста дека интеграцијата ќе апсорбира премногу внимание на менаџментот на сметка на растот на бизнисот. Сепак, крајната перспектива на Реинген за договорот е позитивна и RBC во моментов очекува UBS да испорача подобри приноси од нејзините конкуренти.

Инвеститорите се на сличен нахакан, а акциите се зголемија за речиси 30% од објавувањето на договорот.

Но, без оглед на неговите заслуги, спојувањето предизвика контроверзии во Швајцарија, каде што Credit Suisse имаше долга и славна историја додека серија скандали и загуби не ги избркаа купувачите и инвеститорите. Многу е загрозено за земјата во нова, комбинирана банка со средства двојно повеќе од националното економско производство.

Притисокот врз Ермоти да успее е толку голем што непознати луѓе често му приоѓаат во Швајцарија за да му посакаат среќа, да му се заблагодарат – или да го дадат своето мислење за спојувањето.

Ако договорот тргне наопаку, тоа не само што ќе ја оцрни инаку ѕвездената кариера на Ермоти во финансиите, туку и ќе претставува многу јавен неуспех за него лично. Се вели дека банкарот е препознатлив во Швајцарија како и тенискиот великан Роџер Федерер, а можеби сега е под уште поголем лупа, пренесува Инвеститор.ме.