Безос го комплетираше планот за продажба на акции од 8,5 милијарди долари

29

Мултимилијардерот и еден од најбогатите луѓе во светот, Џеф Безос, продаде уште 14 милиони акции на Amazon, во вредност од околу 2,4 милијарди долари. Со последната продажба, вкупниот број на акции што ги продаде во компанијата за девет трговски дена изнесува околу 50 милиони, со вкупна вредност од околу 8,5 милијарди долари.

Технолошкиот гигант претходно рече дека Безос ќе продаде до 50 милиони акции до крајот на јануари 2025 година.

Неговата продажба на акциите на Амазон доаѓа откако акциите се зголемија за повеќе од 76% во изминатата година.

Безос, кој е основач и извршен претседател на компанијата, последен пат ги продаде акциите на Амазон во 2021 година. Тој исто така даде дел од акциите преку хуманитарни акции и последен пат во 2022 година.

Откако Безос се пресели во Мајами, оставајќи го Сиетл, на другата страна на државата минатата година, тој ќе заштеди скоро 600 милиони долари од даноци на акциите вредни 8,5 милијарди долари што ги продаде.

Добивките над 250.000 долари од продажба на акции или други долгорочни инвестиции се оданочуваат со стапка од 7% во државата Вашингтон, додека Флорида воопшто нема даноци на државни приходи или капитални добивки. Сепак, тој сепак ќе биде предмет на федерални даноци.

Кога Безос објави дека се сели на Флорида, тоа предизвика шпекулации за тоа дали го сторил тоа поради потенцијалната даночна сметка со која ќе се соочи во Вашингтон, откако државата одобри нов данок на продажба на акции.

Безос останува најголемиот акционер на Amazon и е еден од најбогатите луѓе во светот, со проценето богатство од повеќе од 190 милијарди долари.