Бил Гејтс конечно објасни зошто купува толку многу земјоделско земјиште

752

Основачот на Мајкрософт и милијардер, кој стана филантроп, Бил Гејтс, неодамна говореше за долгогодишната теорија на заговор дека тој поседува околу 80% од целокупното американско обработливо земјиште во неговото 11-то појавување на сесијата „Прашај ме нешто“ (AMA) на Редит.

Што се случи: Гејтс одговараше на десетици прашања во текот на неколку часа на АМА, вклучувајќи: „Зошто купувате толку обработливо земјиште, дали мислите дека тоа е проблем со богатството на милијардерите и колку можете да стекнете?“.

Тој одговори: „Јас поседувам помалку од 1/4000 од обработливото земјиште во САД. Инвестирав во овие фарми за да ги направам попродуктивни и да отворам повеќе работни места. Не постои голема шема или повисок план – всушност, сите овие одлуки ги носи професионален инвестициски тим“.

Додека Гејтс потроши милијарди инвестирајќи во земјоделски имоти за да ги направи попродуктивни, сè поголем број инвеститори на мало добиваат дел од пазарот на недвижности со само 100 долари преку компании поддржани од инвеститори од висок профил како Џеф Безос.

Теоретичарите на заговор минатата година тврдеа дека основачот на Мајкрософт купувал американско обработливо земјиште за да ги изгладне Американците поради некоја непозната причина, рече Снопс, откако истражувачите во април изјавија дека светот се соочува со потенцијален недостиг на храна поради руската инвазија на Украина.

Според извештајот за 2022 година на американското Министерство за земјоделство и Националната служба за земјоделска статистика, има 895.300.000 хектари земјоделско земјиште во САД.

Гејтс поседува приближно 242.000 хектари, или околу 0,03% од вкупната површина.

Кога целата земја на Гејтс би била на едно место, би покривала околу 25% од Род Ајленд.

Фото: Pixabay