Binance издвојува милијарда долари за закрепнувањето на индустријата со криптовалути

68

Берзата на криптовалути Binance во четвртокот објави нови детали за својот фонд за обновување на индустријата, кој има за цел да ги поддржи играчите кои се борат по катастрофалниот банкрот на FTX.

Во блог пост, Binance рече дека ќе посвети 1 милијарда долари во првичните обврски за фондот за обновување. Може да ја зголеми таа сума на 2 милијарди долари во одреден момент во иднина „ако се појави потреба“, додаваат од компанијата.

Исто така, прими обврски од 50 милиони долари од крипто инвестициски фирми, вклучувајќи ги Jump Crypto, Polygon Ventures и Animoca Brands.

Извршниот директор на Binance, Чангпенг Жао, ја сподели адресата на јавниот паричник покажувајќи ја неговата првична посветеност и рече:

„Ова го правиме транспарентно. Јавните податоци за блокчејн прегледани од CNBC покажаа салдо од околу 1 милијарда долари во сопствениот BUSD стабилкоин на Binance.

BUSD е стабилна валута издадена од компанијата за блокчејн инфраструктура Paxos и одобрена и регулирана од Одделот за финансиски услуги на државата Њујорк, според веб-страницата на Paxos.

Фондот е обид на Binance да ја одржи крипто-индустријата во живот откако берзата FTX на контроверзниот претприемач Сем Банкмен-Фрид поднесе барање за банкрот на почетокот на овој месец.

Жао се појави како нова фигура слична на спасител за болната индустрија, пополнувајќи ја празнината што ја остави Банкмен-Фрид, чија компанија купи или инвестираше во голем број загрозени крипто компании од Voyager Digital до BlockFi – пред неговиот колапс.

Неуспехот на FTX беше делумно предизвикан од твитот од извршниот директор на Binance, кој го привлече вниманието на извештајот на CoinDesk кој покрена прашања за неговото сметководство. Од брзиот пад на FTX пред две недели, инвеститорите се загрижени за можна зараза со криптовалутите што би се проширила во секој агол на индустријата.

На првото судско рочиште за стечај во вторникот, адвокатот на компанијата ги критикуваше FTX и неговото раководство, велејќи дека компанијата се води како „лична сопственост“ на Банкмен-Фрид.

Binance рече дека ова „не е инвестициски фонд“ и е наменет за поддршка на компании и проекти кои „не по нивна вина се соочуваат со значителни, краткорочни, финансиски тешкотии“. Жао претходно изјави дека неговата намера е да спречи понатамошни „каскадни ефекти на зараза“ кои произлегуваат од колапсот на FTX.

Binance рече дека очекува програмата да трае околу шест месеци. Прима апликации од инвеститори за придонес на дополнителни средства.