Binance ја отстрани Terra (LUNA) од својата платформа за тргување

56

На 13 мај, Binance, најголемата светска берза за криптовалути по волумен, издаде известување за отстранување на некои парови за тргување со маргина и место.

Берзата додаде дека ќе го елиминира и суспендира тргувањето, ќе ги затвори позициите на потрошувачите, автоматски ќе ги подмири и ќе ги откаже сите нарачки кои се на чекање во 00:40 UTC. Паровите за спот тргување, што треба да се елиминираат вклучуваат LUNA / BTC, LUNA / BIDR, LUNA / AUD, LUNA / BNB, LUNA / ETH, LUNA / USDT, LUNA / GBP, LUNA / BRL, LUNA / TRY и LUNA / EUR. Платформата, исто така, го суспендираше тргувањето со стабилната монета UST, елиминирајќи ги следните парови: BTC / UST, LUNA / UST, ETH / UST, BNB / UST и UST / USDT. Ужасни времиња за Terra (LUNA) Овој потег доаѓа набргу откако LUNA падна на нула, или 0,00004 долари во моментот на објавување, според податоците од CoinMarketCap.

Токенот веќе официјално изгуби 100%, како што е соопштено од платформата, а циркулирачката понуда е неверојатни 6,5 трилиони токени.

Добро познатиот противник на Bitcoin, Питер Шиф не можеше да одолее да ја коментира ситуацијата. „Terra (LUNA) дава совршен пример зошто не мора секогаш да „купувате пад“. Вчера LUNA се намали за 98%. Ако го купивте овој пад, мислејќи дека колапсот создаде одлична можност за купување, денес изгубивте 99,3%. Ова може да се случи со која било криптовалута“, истакна Шиф.

Во времето на објавувањето, UST, некогаш третата по големина стабилна монета, се движеше околу 0,168 долари, но на некои берзи дури се тргуваше по пониска цена, според аналитичарот Колин Ву.

Според јужнокорејските медиуми, полицијата ја истражува пријавата дека непознато лице го посетило домот на извршниот директор на Terraform Labs, До Куон. Сопругата на Куон побарала од полицијата да определи лице за итна лична заштита. Блокчејнот Terra беше суспендиран на 13-ти мај за да им се овозможи на валидаторите да „смислат план за закрепнување“.