Binance ќе ја заостри контролата со две нови партнерства

10

Глобалната берза за криптовалути, Binance најавува нови партнерства со технолошки компании за поддршка на контролата на клиентите (KYC) и наметнувањето на санкциите.

Според новото соопштение за печатот, Binance соработува со компанијата за анализа на податоци и безбедност Kharon и провајдерот на скрининг Neterium за да спречи нелегални активности од лоши учесници и санкционирани субјекти.

„Преку ова партнерство, Binance ќе ја користи водечката во индустријата Kharon платформа за податоци и аналитика за да го подобри својот скрининг на санкциите и пошироката контрола на KYC“, велат оттаму.

Податоците на Kharon ќе бидат доставени до Binance Transaction Screening Environment во партнерство со Neterium.

Соработката ќе придонесе за понатамошен развој на решенија за податоци посветени на подобрување на способноста на платформите за тргување со криптовалути да откриваат и спречат нелегални активности“.

Според соопштението за печатот, новите партнерства на Binance ќе и овозможат на берзата за криптовалути да ја подобри својата услуга, истовремено справувајќи се со зголемен ризик и регулаторни барања.

Насоките на KYC се одредби кои ги обврзуваат финансиските субјекти да го потврдат идентитетот на нивните клиенти со цел да се борат против перењето пари.

Чагри Појраз, шеф на глобалните санкции на Binance, рече: „Додека продолжуваме да ја одржуваме и градиме најголемата берза за криптовалути во светот, ние сме посветени на изградбата на водечка програма за усогласеност во индустријата. Работата со Kharon и Neterium ни овозможува да ги користиме најдобрите податоци од Kharon во класата со иновативната технологија на Neterium за да одговориме на нашиот ризик“.

Во април, Binance се согласи да ги затвори руските сметки во вредност од повеќе од 10.000 евра во согласност со петтиот бран санкции наметнати на Русија од страна на Европската унија (ЕУ) поради водењето војна против Украина.